Güney Afrika’da FETÖ Yapılanması

FETÖ, Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki faaliyetlerini lobi, eğitim, sosyal ve medya olmak üzere dört ana kategoride sürdürmektedir. Turkuaz Harmoni Enstitüsü ve Evrensel Haklar Birliği, siyasi lobi faaliyetlerinde bulunmaktadır. Güney Afrika-Türk İş Adamları Derneği (SATBA) ise FETÖ’nün ticari ve ekonomik lobi faaliyetlerini yürüttüğü kurumdur.

Eğitim alanında FETÖ iki vakıf çatısı altında organize olmuştur: Çeşme Eğitim Vakfı ve Ufuk Eğitim Vakfı. Her iki vakıf da eğitim konusunda farklı şehirlerde kurulan okulları yönetmektedir. Sosyal faaliyet alanlarında FETÖ üyelerinin kullandığı evler, öğrenciler için açılan yurtlar ve FETÖ adına yardım faaliyetlerini yürüten “Yardım Zamanı Derneği’’ aktif olarak çalışmaktadır. Genel olarak Johannesburg’da bulunan Nizamiye Külliyesi, örgütün merkezi üssü konumundadır.

FETÖ, GAC genelinde Cape Town, Durban, Johannesburg, Polokwane, Port Elizabeth ve Pretoria’da Ufuk Eğitim Vakfı ve Çeşme Eğitim Vakfı çatısı altında anaokulu, ilkokul ve lise düzeylerinde faaliyet gösteren 10 okul ve bir etüt merkezi bulunmaktadır.

Bu okullarda, yaklaşık olarak 4 bin civarında öğrenci olduğu tahmin edilmektedir. Okullar aynı zamanda tıpkı Amerika’da bulunan Charter Okulları’nda olduğu gibi FETÖ için önemli bir gelir kaynağıdır. FETÖ, dünya genelinde eğitim faaliyetleri üzerinden milyarlarca dolar gelir elde edilmektedir.

Güney Afrika özelinde her sene yaklaşık olarak 300 milyon rand, FETÖ’nün hesabına girmektedir. Bahsi geçen miktar, ülkede kurulmuş olan finansal imparatorluğun sadece bir kısmını oluşturmaktadır. Eğitim kuruluşlarının yarattığı gelirin yanında FETÖ’nün, Güney Afrika’da ticari faaliyetler üzerinden yüksek bir para akışını da kontrol ettiği görülmektedir. FETÖ üyesi ve aynı zamanda Güney Afrika vatandaşı olan Vuslat Bayoğlu, şahsi mal varlığının ve şirketlerinin piyasa değerinin 2 milyar rand civarında olduğunu birçok mecrada dile getirmiştir.

Sonuç olarak FETÖ’ye ait mevcut gelir kalemleri sıralandığında (eğitim kurumları, şirketler, şahsi servetler, menkul ve gayrimenkul varlıklar) FETÖ’nün, Güney Afrika’da hâlihazırda yaklaşık 10 milyar randlık bir finansal güce sahip olduğu tahmin edilmektedir.

FETÖ mensuplarının, son yıllarda, belirli merkezlere doğru sistematik ve kitlesel bir hareket içerisinde oldukları görülmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasında, bulundukları ülkelerde karıştıkları yolsuzluk ve suçların yanında yarattıkları olumsuz siyasi ve sosyal olayların katkısı büyüktür.

Örneğin Türkiye’de, son yıllarda askerî darbe dâhil olmak üzere organize ettikleri yasa dışı faaliyetler, sayıları binleri bulan FETÖ üyelerinin, yine FETÖ elebaşısı Gülen’den aldıkları talimatla Avrupa ve Afrika’daki ülkelere yerleştikleri görülmektedir.

Türkiye’de 15 Temmuz 2016 askerî darbe girişiminden sonra yaklaşık olarak 2 bin FETÖ üyesi Güney Afrika’ya kaçarken bunların önemli bir kısmı da iltica talebinde bulunmuştur. Son yıllardaki hareketliliğin sonucunda birçok kaynak, 4 bin civarında FETÖ mensubunun başta Johannesburg olmak üzere farklı şehirlerde yaşadığını bildirmektedir.

Son olarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, FETÖ elebaşısı Gülen’in Amerika’dan ayrılması durumunda yerleşeceği ülkelerden biri olduğuna dair haberler hem FETÖ kaynaklarında hem de uluslararası basında uzun süredir dillendirilmektedir. FETÖ elebaşısı Gülen’in 1999 yılından itibaren yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri’nden ayrılması ya da sınır dışı edilmesi durumunda Güney Afrika en önde gelen alternatiftir.

Doç. Dr. Enes Bayraklı, Türkiye Araştırmaları Vakfı başkan yardımcısıdır.

Bu yazı, ilk olarak 21.09.2024 tarihinde Diriliş Postası’nda yayımlanmıştır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu