Kıbrıs Meselesi

BM ve Uluslararası Aktörlerin Tutumu

Etkinlik Tarihi: 4 Eylül 2023

Kıbrıs’ta yaşanan son gelişmeler bağlamında Kıbrıs Meselesi’nin dünü ve bugünü ile başta BM olmak üzere konuya müdahil diğer aktörlerin Kıbrıs’taki rolünü değerlendiren bir panel düzenlendi.

Konuşmacılar:

Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger | Kocaeli Üniversitesi

Doç. Dr. Emete Gözügüzelli | Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi

Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Ak | Topkapı Üniversitesi

Moderatör:

Merve Dilek Dağdelen |Türkiye Araştırmaları Vakfı

Kıbrıs Meselesi: BM ve Uluslararası Aktörlerin Tutumu Paneli

Türkiye Araştırmaları Vakfı (TAV) 4 Eylül 2023 tarihinde Kıbrıs konulu bir panel düzenledi. Panel başlığı olarak “Kıbrıs Meselesi: BM ve Uluslararası Aktörlerin Tutumu” seçildi. Çevrimiçi olarak düzenlenen panelde bu alanda uzman akademisyenler konuşmacı olarak TAV’ın konuğu oldu.

Panel İçeriği:

Panelde konuşmacılar bölgede yaşanan son gelişmelerden yola çıkarak uluslararası aktörlerin Kıbrıs Meselesi’ne yaklaşımlarını ele aldılar. Bu doğrultuda konuyu tarihsel, hukuki, diplomatik, siyasi vb. pek çok açıdan analiz ederek sunumlarını gerçekleştirdiler.

Konuşmacılar konu çerçevesinde çok sayıda meseleyi ele aldı. Ele alınan konular arasında Pile-Yiğitler yol projesinin adada yaşayan Türkler için önemi, Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG)’nün yol yapım çalışmalarına müdahalesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) BMBG müdahalesi karşısındaki tavrı, meselenin hukuki boyutu, KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) söylem ve pozisyonları yer aldı. Ayrıca uluslararası aktörlerin yaşananlara ilişkin açıklamalarını da incelediler. Uzmanlar, uluslararası aktör olarak Birleşmiş Milletler (BM), İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB), Türkiye gibi pek çok devlet ve uluslararası örgütün pozisyonundan bahsetti. Dahası, yaşanan olayda başta BM olmak üzere pek çok aktörün GKRY lehine çifte standart uyguladığı yorumunda bulundular.

Bunun yanı sıra tarihsel olarak Kıbrıs adasının askeri, siyasi ve ekonomik açıdan (jeo-) stratejik önemine vurgu yaptılar. Üstelik adanın bu özelliklerinin günümüzde de geçerliliğini koruduğunun altını çizdiler. Bu bağlamda adadaki Türk varlığının bölgesel ve uluslararası aktörler için ne anlam ifade ettiğini irdelediler. Türk ve Rum halkların durumunu değerlendirerek, KKTC ve GKRY’nin adada ‘birlikte yaşama’ noktasındaki yaklaşımlarını aktardılar. Bu konuda tarafların geçmişten günümüze süreklilik ve değişiklik gösteren pozisyonlarını incelediler.

Tüm bu hususlar çerçevesinde konuklar ‘Kıbrıs Meselesi’nin bugününe ilişkin tetkiklerini dile getirdi. Son olarak, Pile-Yiğitler yol projesinden bağımsız olarak ‘Kıbrıs Meselesi’ne ilişkin gelecekte olası sorun alanlarına yönelik öngörülerini paylaştılar. Bu doğrultuda Türkiye ve KKTC’yi bekleyen risk ve tehditlerden bahsettiler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu